Правата на жените се нарушават дори в съвременния свят. Всички знаем,

...
Правата на жените се нарушават дори в съвременния свят. Всички знаем,
Коментари Харесай

Без право на дума: Какво е да си жена в Древна Гърция

Правата на дамите се нарушават даже в актуалния свят.  Всички знаем, че в някои страни на дамите към момента им е неразрешено да карат коли или да напущат къщата без да са съпроводени от своя мъж, както и да носят облекла, които харесват. Тези забрани са повлияни от исторически и религиозни фактори.  В по-модерните страни на дамите към този момент им е разрешено доста, само че те не престават да се борят за равнопоставеност. 

В съпоставяне с мъжете, дамите от доста антични нации са имали много по-малко права и повече ограничавания.  Намеса в им персоналния живот и забрани за разнообразни типове действия: всичко това е било в реда на нещата за античния гръцки народ.  
                             

Какво не можели да вършат дамите в Древна Гърция? 

Древните гъркини си стояли най-вече у дома , тъй като нямали право да гласоподават, да имат земя или да я наследяват. Дори име на жена не можело да се загатва обществено.  Целта на живота им била да отглеждат деца.  

Тази информация е разказана в антични документи, открити в Атина.  Въпреки това, законите и обичаите могат да се разграничават според от това дали се намирали в града или провинцията.  

Например спартанските девойки са били третирани по друг метод.  Те трябвали да упражняват наедно с мъжете. Освен това им било разрешено да имат земя и да пият вино.  
                             

Всички тези правила и забрани се отнасяли за дамите в фамилията: съпруги, дъщери.  За работещите девойки границите на разрешеното били по-размити.  

Още по-малко ограничавания пък били наложени на най-надарените дами.  Поети, философи, водачи и лекари реализирали публично самопризнание , с помощта на което имали повече независимост на деяние. 

Правата на жителите са въведени по времето на реформатора Солон . Най-висшият орган на властта става Атинското национално заседание, което включва единствено мъже.  Жените нямали право освен да вземат участие в такава среща. Те, както и деца, чужденци и плебеи, въобще не са имали каквито и да е било права.  Гражданин на полиса бил единствено човек от мъжки пол.   
                             

Само бащата на едно момиче можел да ѝ търси избраник.  Самият той преговарял с младоженеца, подписвали предбрачен контракт и толкоз. В фамилния живот дамата трябвала да бъде извънредно деликатна, скромна и послушна, тъй като щом брачният партньор й заподозрял невярност, той елементарно можел да се разведе.  

За бракоразвод брачният партньор се нуждаел единствено от някакъв очевидец на протичащото се. Ако най-малко някой можел да удостовери какво се е случило, брачният партньор и брачната половинка се развеждали . И брачната половинка не получавала никакво завещание. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР